Bankacılık sektörü hangi piyasa türüdür?

Literatürde konu ile ilgili yapılan çalışmalarda, Türk Bankacılık sektörünün tekelci rekabet veya oligopolistik bir piyasa yapısına sahip olduğu görülmektedir. Bulunan sonuçlar seçilen döneme ve uygulanan yönteme göre farklılık göstermektedir.

Bankacılık sektörü neden önemli?

Bankalar ekonomide fon akışını sağlamak dışında kaydi para yaratmak, para ve maliye politikalarının yürütülmesine yardımcı olmak, gelir ve servet dağılımını etkilemek gibi ekonomi açısından önemli başka fonksiyonlara da sahiptir. Bankacılık sektörünün güçlü olması, ülke ekonomilerinin de güçlü olmasını sağlayacaktır.

Bankaların fonksiyonları nelerdir?

İşlevleri

  • Hizmet Verme.
  • Kredi Verme.
  • Parasal İşlemler (Bütün Ödeme İşlemleri)
  • Para Politikası Teşvikinin Aktarımı (Faiz)
  • Yatırım İşlemleri (Menkul Kıymetler)
  • Ekonomik Fonksiyonlar.

Bankacılıkla ilgili ilk yasal düzenlemeler nelerdir?

Ülkemizde ilk Bankacılık Kanunu 2999 numaralı olup, 1936 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun 1958 yılına kadar yürürlükte kalmış ve bu tarihte yerini 7129 sayılı Bankalar Kanunu'na bırakmıştır.

Piyasa türlerini nelerdir?

Ekonomistler piyasaları değişik şekilde sınıflandırır. Fakat genellikle piyasa türleri üç grupta sınıflandırılır. Bir uçta “tam rekabet (serbest rekabet-yarışma)”, öteki uçta “tekel (monopol) piyasası” vardır. Bu iki uç arasında kalan farklı piyasaların genel adı “eksik rekabet piyasaları olarak tanımlanır.

Piyasa nedir çeşitleri nelerdir?

Piyasa alıcı ve satıcı, kısaca piyasadaki oyuncu sayısına ve rekabetin durumuna göre dört sınıfa ayrılmaktadır. Bunlar monopol, oligopol, monopolcü rekabet ve tam rekabet piyasalarıdır.

Bankacılık sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayan en önemli kurum nedir?

Yürürlükte bulunan Bankalar Kanunu'na göre, Hazine ve Merkez Bankası Türkiye'de düzenleme ve denetleme yetkisine sahip kamu otoriteleridir.

News Reporter