Bu kapsamda İstiklal Marşı'nın 12 Mart 1921'de kabulünün 100. yıl dönümü, Cumhurbaşkanlığı öncülüğünde hem yurt içi hem de yurt dışında hafta boyunca etkinliklerle kutlandı.Mar 14, 2021

Istiklal Marşı’nın kaçıncı yılı 2021?

Genelge ile 2021 yılının İstiklal Marşı'nın Milli Marş olarak kabul edilişinin 100'üncü yılı olduğuna dikkat çekildi. Genelgede, 2021 yılı boyunca bütün kamu kurum ve kuruluşları tarafından İstiklal Marşı'nın anlamını ve Kurtuluş Savaşı'nın önemini anlatmak amacıyla etkinlikler düzenleneceği bildirildi.

Istiklal marşı resmi olarak ilk defa ne zaman okundu?

Ön elemeyi geçen yedi şiir 12 Mart 1921'de Mustafa Kemal'in başkanlığını yaptığı meclis oturumunda tartışmaya açıldı. Mehmet Âkif'in şiiri meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Şiir okunduğunda milletvekilleri büyük bir heyacana kapıldı ve diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmedi.

2021 neyin 100 yılı?

Milli marş bu tarihten 11 gün sonra, 12 Mart 1921'de icra edilen altıncı birleşimde ise TBMM Genel Kurulu tarafından "ekseriyet-i azime ile" resmi İstiklal Marşı olarak kabul edildi. Gerekçede, 2021'in, İstiklal Marşı'nın yazılmasının ve TBMM tarafından kabul edilmesinin 100. yılı olduğuna dikkat çekildi.

Istiklal marşını hangi Meclis kabul etti?

12 Mart 1921' de Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilen marşımızın bestesi Osman Zeki Üngör tarafından orkestrasyonu da Edgar Manas tarafından yapılmıştır.

Bugün istiklal Marşı’nın kaçıncı yılı?

İSTİKLAL MARŞI'NIN KABULÜNÜN KAÇINCI YILI? Mehmet Akif Ersoy, Kurtuluş Savaşı sonrasında TBMM tarafından talep edilen İstiklal Marşı'mızı hiçbir menfaat kabul etmeden yazmış ve Yüce Türk Milletine bağışlamıştır. İstiklal Marşı bugün kabulünün 99. yılında büyük bir coşku içinde kutlanıyor.

Bu yıl istiklal marşının kaçıncı yılını kutlayacağız?

İstiklal Marşı'nın yazılışının yüzüncü yılında tüm kamu kurum ve kuruluşlarda etkinlikler düzenlenecek. Bu anlamlı karar, İstiklal Marşı'nın kabulünün 100'üncü yılı olan 2021 yılı için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde alındı.

Istiklal marşını ilk kim nerede okumuştur?

TBMM ilk döneminde meclise milletvekili olarak katıldı. İlk kabinede Maarif Vekili olarak görevlendirildi, bu görevde bir yıl kaldı. Vekilliği sırasında ulusal marş için güfte yarışması açıldı. Mehmet Akif'in yarışmaya katılması için çaba harcadı ve İstiklâl Marşı'nı etkili sesi ile meclis kürsüsünde ilk defa okudu.

News Reporter