Basit guatr, nodül ya da tirotoksikoz olmaksızın tiroit bezinin homojen olarak büyümesi anlamına gelir. Fakat bazen, asimetrik büyüme ya da nodül varlığının eşlik ettiği vakalar da tek başına guatr olarak adlandırılabilir. Bu yüzden guatr, çoğunlukla nodüllü ve nodülsüz guatr olarak ayrıştırılır.May 4, 2020

Basit guatr belirtileri nedir?

Guatr belirtileri Yetersiz hormon salgılanması durumunda kilo alma, uyku hali, uyuşukluk, kuru ve kaba cilt, kabızlık, halsizlik ve saç dökülmesi görülebilir. Normalden fazla hormon salgılandığında ishal, çarpıntı, baş ağrısı, titreme, sinirlilik ve bulantı görülebilir.

Basit guatr nedir biyoloji?

Basit guatr, hormon düzeyi normal olan yumrusuz (nodülsüz) guatr türüdür. İçinde yumru bulunan guatra nodüllü guatr denir ve "tek nodüllü" ve "çok nodüllü" guatr olarak ikiye ayrılır. Ayrıca guatr hastalığındaki nodüller; "soğuk", "ılık" ve "sıcak" olarak 3 gruba ayrılır.

Guatr tehlikeli bir hastalık mıdır?

Günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen bu hastalık her yaşta görülebilmekle birlikte genellikle kadınlarda ve 40 yaş altında daha sık görülür. Tedavi edilmediği takdirde ikincil olarak ortaya çıkabilen farklı hastalıklara yol açarak ölümcül olabilmektedir.

Kaç çeşit guatr var?

İki tip guatr vardır; nodülsüz ve nodüler guatr… Nodülsüz guatrda her iki tiroit bezi simetrik olarak büyümüştür ve tiroit bezinin kendi dokusu düz ve yumuşaktır. Nodüler guatrda ise tiroit bezi büyümekle beraber içinde bir ya da daha fazla nodül mevcuttur. Dokusu ise boğum ve tümseklerden meydana gelmektedir.

Yalancı guatr nedir?

Yalancı guatr: Tiroit bezlerinin doğuştan boyunda olması gereken bölgeden daha yukarıda bulunmasına yalancı guatr denir. Özellikle boyun yapısı ince olan kişilerde daha belirgindir. Muayene ve ultrason değerlendirmesinde durumun guatr olmadığı normal tiroit bezi olduğu teşhis edilir.

Guatr olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Graves Hastalığı (Zehirli Guatr) Belirtileri Nelerdir?

  1. Anksiyete.
  2. Huzursuzluk.
  3. Sıcağa karşı hassasiyet, ılık havalarda dahi terleme, nemli cilt.
  4. Beslenme düzeninde değişiklik olmamasına rağmen kilo kaybı
  5. Tiroit bezinin büyümesi (guatr)
  6. Adet düzeninde değişiklik.
  7. Erektil disfonksiyon.
  8. Cinsel istekte (libidoda) azalma.

Guatrın diğer adı nedir?

Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri. Guatr, boynun ön kısmında bulunan tiroit bezinin büyümesine bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Tıpta, basit veya diffüz guatr olarak da bilinir.

News Reporter